The House of Legacies

Op The House of Legacies worden de nalatenschappen van podiumkunstenaars van kleur zichtbaar en toegankelijk gemaakt voor een breed publiek.

The House of Legacies maakt de nalatenschappen van podiumkunstenaars van kleur zichtbaar en toegankelijk voor een breed publiek, door een inclusief archief voor podiumkunstenaars te ontwikkelen dat online en fysiek toegankelijk is.

Samen met erfgoedinstellingen en creatieve partners bieden we niet alleen een diepere kijk op de geschiedenis van de podiumkunsten, maar verbinden we ook nieuwe generaties met deze verhalen, waarbij we de stemmen van mensen van kleur centraal stellen. Met innovatieve benaderingen verrijken we zo de Nederlandse theatercanon en de geschiedenis van podiumkunstenaars van kleur, en bouwen we aan een toekomst waarin deze verhalen voortleven en inspireren.

FAQ – Veelgestelde Vragen

1. Wat is House of Legacies?

The House of Legacies is een platform dat zich inzet om de geschiedenis en verhalen van theatermakers van kleur in Nederland zichtbaar en toegankelijk te maken. Dit doen we door middel van een online archief en een fysieke ruimte waar iedereen toegang heeft tot deze theatermakers en de podiumkunstenaars.

2. Waarom is House of Legacies opgericht?

The House of Legacies is opgericht om podiumkunstenaars van kleur een plaats te geven in de Nederlandse geschiedenis. Het werk van onze ‘voortrekkers’ uit eerdere generaties is vaak niet, of verkeerd opgenomen in de institutionele archieven, en wij willen deze verhalen behouden en delen, zodat ze ook in de toekomst doorgegeven worden.

3. Hoe kan ik het archief raadplegen?

Ons archief is toegankelijk via een online portal, The House of Legacies, waar je kunt zoeken in de collectie. Daarnaast hebben wij binnenkort we een fysieke ruimte waar mensen zelf delen van het archief kunnen verkennen. Houd onze website in de gaten voor updates over de opening van de fysieke ruimte.

4. Het archief verwijst naar een fysieke plek, kan ik die bezoeken?

Delen van ons archief kan je bezoeken. Maak daarvoor een afspraak via ons contactformulier.

5. Is het archief alleen gericht op podiumkunstenaars van kleur?

Ja, ons archief richt zich specifiek op podiumkunstenaars van kleur. We willen een inclusieve geschiedenis van de Nederlandse podiumkunsten zichtbaar maken, waar hun werk en hun verhalen een volwaardige plek krijgen. Hiermee hopen we het huidige beeld van de podiumkunsten te verrijken.

6. Hoe kan ik op de hoogte blijven van jullie activiteiten?

Je kan je aanmelden voor onze nieuwsbrief en ons volgen op sociale media. Zo blijf je op de hoogte van nieuwe toevoegingen aan het archief, of evenementen en activiteiten georganiseerd door The Need for Legacy.

7. Organiseren jullie evenementen of tentoonstellingen?

Naast het archief organiseert The Need for Legacy evenementen, zoals lezingen en panel talks, om verhalen uit de podiumkunsten te delen, en gesprekken over diversiteit en inclusiviteit te stimuleren. Bezoek onze website of volg ons op sociale media voor aankondigingen.

8. Hoe kan ik contact opnemen met House of Legacies?

Voor vragen of bijdragen kunt u contact met ons opnemen via ons contactformulier op de website, of door ons een e-mail te sturen op theneedforlegacy@gmail.com We horen graag van jullie!

9. Hoe is het archief opgebouwd?

Ons archief biedt een diepgaande blik op de vergeten verhalen van podiumkunstenaars van kleur door de verzamelde data uit ons doorlopende onderzoek te onsluiten. Dit betreft namen van makers (en andere personen uit de podiumkunsten), theatergroepen en voorstellingen die allemaal eenvoudig te zoeken zijn op datum, genre, thema of BIPOC. Ook opgenomen in ons archief zijn fysieke items, zoals productiemappen, boeken en vergelijkbare materialen, die wij in huis hebben en bij ons op locatie te bekijken zijn. Wil je een keertje langskomen om het te bekijken? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Ook geeft ons archief inzicht wie er aan welke productie heeft meegewerkt en wie verbonden was aan welk gezelschap. Hierdoor kun je verwevenheid zien, maar ook waar eventuele hiaten in ons groeiende archief zitten. Weet je zelf meer ergens over? We nodigen je van harte uit om ontbrekende informatie met ons te delen. Ook dit kan eenvoudig via het contactformulier onderaan de pagina.

Need for Legacy

The Need for Legacy (hierna NFL) zet zich in om makers van kleur zichtbaar te maken en hun onderbelichte verhalen te bewaren als onderdeel van de Nederlandse podiumkunsten. Met een platform voor verschillende generaties podiumkunstenaars brengt NFL vergeten geschiedenissen onder de aandacht en stimuleert zij gesprekken over diversiteit en inclusie. Door deze verhalen te delen en de manier waarop archieven worden samengesteld kritisch te bekijken, werkt NFL aan een inclusieve toekomst voor de podiumkunsten in Nederland.

NFL is een verbindende schakel tussen diverse instituties en de eigen community, met inmiddels in de eigen organisatie een tussenlaag bestaand uit een breed netwerk van zzp professionals, waaronder, redacteuren, schrijvers, denkers en archiefmedewerkers. Dit middenveld is een carroussel van professionals die denken en werken vanuit dekolonialiteit en die bewust zijn van maatschappelijke thema’s. Wij willen fungeren als een plek van verbinding en ontwikkeling, waar talenten worden aangetrokken en verder ontwikkeld.

Een ander aspect van het werk van NFL is het leggen van een verbinding met oudere generaties podiumkunstenaars. De stichting zorgt ervoor dat archieven — zowel in handen van bevriende instellingen, grotere instituten als in privécollecties — digitaal en/of fysiek toegankelijk worden gemaakt. In sommige gevallen worden deze archieven zelfs opgenomen in de eigen collectie van NFL. Daarnaast streeft de stichting ernaar om een oudere generatie en hun naasten te ondersteunen bij digitaal zichtbaar te blijven, zodat hun bijdragen niet verloren gaan.

NFL bouwt ook aan een bibliotheek met relevante boeken en theaterteksten en benadert podiumkunsten in de breedste zin van het woord. NFL zet zich in om vormen van expressie te erkennen die traditioneel zijn uitgesloten door gangbare terminologie of waarderingssystemen, zoals performances en muziek uit de club- en feestcultuur of andere sociale contexten. Waar deze vormen vroeger vaak als ‘amateuristisch’ of ‘van mindere waarde’ werden gezien, erkent NFL hun betekenis voor nieuwe generaties en hun cruciale rol in het collectieve geheugen van de podiumkunsten.

Als flexibel en onafhankelijk netwerk manifesteert NFL zich op cultureel erfgoed-bijeenkomsten, festivals, in theaters en op scholen, steeds vanuit dezelfde autonome visie. Hiermee wil de stichting verandering brengen in het landschap van de podiumkunsten en omgang met cultureel erfgoed, niet alleen bij uitvoerenden, acteurs en makers, maar ook bij dramaturgen, recensenten en andere betrokkenen zoals archivarissen, onderzoekers en erfgoedspecialisten.

Wil óf heb je meer informatie over ons archiefmateriaal? Heb je andere vragen?

neem via dit formulier contact met ons op

Partners

Voor The House of Legacies werkt NFL samen met diverse partners die ons ondersteunen bij het toegankelijk maken van de verhalen en de nalatenschappen van podiumkunstenaars van kleur. Samen met deze organisaties bouwen we aan een inclusiever archief en een breed toegankelijk platform.

Allard Pierson – beheerder theatercollectie

Consortiumpartner Allard Pierson beheert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam en fungeert als museum, archief en kennisinstituut. Sinds 2012 is het AP ook de beheerder van de verweesde collecties van het voormalige Theater Instituut Nederland (TIN). Met deze collectie beheert en vertelt het AP ‘dé’ theatergeschiedenis van Nederland. De TIN collectie omvat een half miljoen objecten die zijn opgeslagen in een groot depot in Amsterdam-Zuidoost: van maquettes, poppen, kostuums, miniatuurtheaters, foto’s en affiches tot meterslange archieven van o.a. gezelschappen, personen, schouwburgen en producties.

In de samenwerking met Allard Pierson wordt dekoloniale onderzoekskennis uitgewisseld met institutionele kennis. Het doel is om gezamenlijk in kaart te brengen welke informatie en verzamelingen van en over het werk van makers van kleur binnen de Nederlandse podiumkunsten in bestaande archieven is te vinden. Inmiddels heeft NfL veel kennis, tools en vaardigheden ontwikkeld voor het inventariseren en ontsluiten van verzamelingen van objecten van makers en organisaties van kleur. Ze deelt haar kennis met traditionele archieven zodat de legacies gezamenlijk naar boven wordt en uitgebouwd. 

Creatief collectief LFMC

Lowrey Foley McClane (LFMC) is een productiehuis gerund door een collectief interdisciplinaire makers. LFMC bouwt aan een inclusieve culturele sector en creatieve industrie. Dit doet ze door eigen werk te maken en (fysieke) ruimte, netwerk en begeleiding te bieden aan een nieuwe generatie creatief diverse makers. Het collectief bestaat uit theatermakers, beeldend kunstenaars, fotografen, programmamakers, creative producers, muzikanten, creative directors, copywriters en vormgevers. In deze samenwerking is LFMC verantwoordelijk voor website concept, design alsook het opleveren van een content en redactioneel concept voor het digitaal portal.

Podiumkunst.net

Sinds de oprichting van Podiumkunst.net werken wij nauw samen aan diverse projecten, zoals een gezamenlijke editie van het Theaterkrant Magazine in 2021 en het Theater Jaarboek 2022/2023. In maart 2024 is The Need for Legacy toegetreden tot het consortium zodat zij op strategisch niveau kan meedenken en bijdragen aan de besluitvorming. In dit project ondersteunt Podiumkunst.net House of Legacies door adviesgesprekken over database-vorming, het termennetwerk en het verbinden van het portal op de digitale infrastructuur van Podiumkunst.net. 

Theaterkrant

Theaterkrant is het grootste theaterplatform van Nederland, met dagelijks het laatste nieuws uit de podiumkunsten, recensies van alle nieuwe voorstellingen, een theatervacaturebank en meer. De eerste samenwerking was de publicatie van een speciale editie van Theaterkrant Magazine, in maart 2021. Het is een kleurrijke aanzet in inhoud en vorm om te laten zien hoe veelzijdig de Nederlandse theatergeschiedenis is, met bijvoorbeeld ‘legacy’- artikelen over onder anderen Ernestine Comvalius, Șaban Ol, Michael Matthews en Anis de Jong. Het portret dat Brian Elstak maakte van Rufus Collins voor de de Stadsschouwburg Amsterdam staat op de cover. Hierin werkten Podiumkunst.net, Theaterkrant, The Need for Legacy en de Theatercollectie samen om een eerste reeks verhalen te vertellen en de geschiedenis te verrijken. In 2023 is een volgende TheaterkrantxNFL editie uitgebracht als Theaterjaarboek 2022/2023.

Us Media

In technologische partner Us Media (hierna us.) hebben wij een belangrijke en onmisbare partner gevonden die meer dan alleen technologie met zich meebrengt. us. is een partner met bewustzijn voor de thema’s van waaruit NFL gedreven worden, en met benodigde gevoeligheid dat werk heeft gedaan. In deze samenwerking is een toegankelijk, flexibel en schaalbaar platform ontwikkeld waarbij alle typen bezoekers van de website snel en eenvoudig de voor hen relevante informatie kunnen vinden.